fbpx

Pogosta vprašanja

Najpogostejša vprašanja v povezavi s pleničnim izpuščajem …

1Kaj sploh je plenični izpuščaj?
Plenični izpuščaj je boleča oblika izpuščaja, ki se najpogosteje pojavi na koži, in sicer zaradi nošenja plenic ali uporabe vložkov.
2Pri kom se lahko plenični izpuščaj pojavi?
Najpogosteje se pojavi pri dojenčkih, lahko pa se pojavi tudi pri odraslih osebah, ki zaradi različnih vzrokov (nepokretnosti, poškodb, bolezni,…) nosijo pleničke oziroma uporabljajo vložke.
3Kako najlaže preprečimo plenični izpuščaj?
Strokovnjaki priporočajo, da dojenčku omogočimo, da je kar se da čim dlje brez pleničke. Prav tako ga je potrebno redno previjati (na 2 do 3 ure) ter ga umivati s toplo vodo in blagim milom. Dojenčkovo kožo je potrebno po umivanju dobro posušiti na zraku. Po vsakokratnem nanosu pleničke je priporočljivo preventivno negovati kožo s primernim mazilom, ki kožo ščiti in neguje.
4Ali obstaja dovolj kvalitetno mazilo, ki prepreči ali oblaži plenični izpuščaj?
Podjetje Galafarm je za namene preventive in učinkovite kurative razvilo edinstveni izdelek, ki je namenjen ravno preprečevanju oziroma zdravljenju pleničnega izpuščaja. Babygal je otroška vitaminska krema, izdelana po originalni recepturi. Gre vitaminsko kremo, obogateno z vitaminoma A in E, ki že vrsto let na tujih trgih, od sedaj pa tudi v Sloveniji, velja za odličen in izjemno kvaliteten izdelek, in učinkovito hrani ter ščiti občutljivo kožo. Uporablja se za vsakodnevno nego. Krema vsebuje hipoalergenski lanolin, ki še dodatno pripomore k učinkovitosti tega izjemnega izdelka.
5Ali obstaja več vrst pleničnega izpuščaja?
Obstaja plenični izpuščaji lažjih oblik, ki jih je relativno hitro mogoče pozdraviti. V kolikor se temu problemu ne posvečamo dovolj, pa se lahko ob neprimerni oskrbi, razvije v težjo obliko pleničnega izpuščaja, ki je lahko zelo boleča, postopek zdravljenja pa bistveno daljši. Predvsem tudi zaradi sočasnega razvoja kandide.
6Kdaj plenični izpuščaj zdravimo sami in kdaj moramo nujno obiskati zdravnika?
Plenični izpuščaj lahko največkrat učinkovito zdravimo sami s primernim mazilom, kot je na primer krema Babygal. V kolikor pa se stanje po nekaj dneh ne izboljša in vnetje še kar traja, pa je potrebno obiskati zdravnika.
7Kdaj plenični izpuščaj velja za resnejšo obliko?
Za resnejšo obliko pleničnega izpuščaja gre takrat, kadar se bolečine stopnjujejo in se vnetje na koži ne ustavi po več kot treh dnevih.
8Kateri so najpogostejši znaki pleničnega izpuščaja?
V prvi vrsti je prisotna rahla rdečica, ponavadi okrog genitalij dojenčka ali odrasle osebe, ki nosi plenice oziroma uporablja vložke. Pojavijo se lahko tudi majhne pike ali lise, koža pa je lahko rdeča in razpokana. Tipični znaki so tudi razjede ter mehurji na predelu pleničke. Če pa je koža že okužena s kandido, potem so najverjetnejši znaki obsežne svetlo rdeče izbočene lise. Te se ob robu luščijo, pojavijo pa se zlasti na predelu pleničke, v kožnih gubah ter na vrhu stegen. Za tovrstno vnetje so značilni tudi vezikli in gnojno mehurčki, in sicer na predelu izpuščaja, vnetje pa traja tri dni ali več, kljub temu da smo poskrbeli za nego kože. V tem primeru je priporočljivo takoj obiskati zdravnika.
9Kako je kandida povezana s pleničnim izpuščajem?
Strokovnjaki poudarjajo, da je trajanje vnetja odvisno predvsem od tega, kako daleč se je uspela razviti omenjena kvasovka kandida. Če vnetje traja tri ali več dni, je zagotovo vzrok prekomerni razvoj omenjene kvasovke, ki je že tako in tako prisotna na naši koži. Če je telo ne zmore dovolj nadzorovati, ta lahko povzroči dolgotrajno vnetje. Za dojenčke je še posebej značilno, da njihov imunski sitem še ni dovolj močno razvit, da bi lahko nadzoroval rast glivic kvasovk. K temu pa pripomore še dojenčkova visoka PH-vrednost na njegovi ritki. Plenični izpuščaj v različnih oblikah se torej najpogosteje razvije prav pri dojenčkih, ki na svoji izjemno občutljivi koži nosijo pleničke. Če je njihovo nošenje dolgotrajno ali pa če je pri nošenju prisotno drgnjenje, lahko pa tudi oboje hkrati, potem nastane popolno primerno okolje za razvoj vnetja, ki je povzročeno s strani kvasovke kandide, ki zaradi ugodnih pogojev prehitro raste. Enako se lahko pojavijo simptomi tudi pri odraslih osebah.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Continue Shopping